Categorie

Huidige categorie:
Alle

Filter op categorie:

60 jaar stichting VSNON

6 april 2017

Er is al heel wat water door de IJssel gegaan sinds de oprichting van VSNON. Op dinsdag 11 april aanstaande is het precies zestig jaar geleden dat de toenmalige "Stichting tot bevordering der vrije schoolpaedagogie" werd opgericht. Bestuur en schoolleiding hebben in het kader van het zestigjarig bestaan besloten om een schenking te doen, onder het motto "delen is het nieuwe vermenigvuldigen". Twee projecten van het IHF (Internationaal Hulpfonds voor vrijeschoolpedagogie) ontvangen van ons een donatie voor een totaalbedrag van €2.500: een euro voor iedere leerling die bij ons op school zit. We hopen dat we deze projecten hiermee een steuntje in de rug kunnen geven, zodat nog meer kinderen kunnen (blijven) genieten van vrijeschoolonderwijs.

Delen is het nieuwe vermenigvuldigen

VSNON steunt twee IHF-projecten in Israël en Kenia. Hieronder geven we een korte beschrijving.

Arabisch vrijeschoolonderwijs

Het vrijeschoolonderwijs staat voor medemenselijkheid en vrijheid. Juist in een land als Israël spreekt dat de mensen aan. Voor de Hebreeuws sprekende bevolking zijn er al ongeveer vijfentwintig vrijescholen onderbouw. Vanuit pioniersschool Shfar'am in Galilea is er ook bij de Arabisch sprekende bevolking van Israël en de bezette gebieden een wens ontstaan om vrijeschoolonderwijs te kunnen volgen. Dit project ondersteunt Arabisch sprekende studenten zodat ze samen met hun Israëlische collega's een opleiding tot vrijeschoolleerkracht, peuter- of kleuterleidster kunnen volgen. We investeren graag in hen en in de toekomst van het vrijeschoolonderwijs in Israël.
 

Onderbouw en bovenbouw Mbagathi Nairobi

Veel leerlingen van deze school zijn Masaï of behoren tot een andere nomadenstam. In de schoolweken verblijven ze in het internaat naast de school en in de vakanties gaan ze naar hun familie. Ze verbouwen zelf hun groenten in de biologisch-dynamische tuinen en ze houden koeien, bijen en kippen. De school biedt onderwijs voor kleuters tot en met klas negen. Op de school werkt een enthousiast team en er heerst een prettige sfeer. In 2016 was er een brand in het internaat, waarbij de kinderen ook hun persoonlijke eigendommen zijn kwijtgeraakt. We weten wat een verschil hulp van buitenaf in zo'n geval kan maken en steunen deze school graag.


< nieuwsoverzicht